lördag 26 april 2008

Man kan ju undra om jag inte har något liv...
Nu är det lördagkväll igen och jag har ork och lust att skriva lite om vad som hänt sedan sist... en lördagkväll. Vi slutar lite tidigare, så det blir bonustid. Jag var på tur med hunden, Olga, och tittade till Farfars hus, som ska visas för försäljning imorgon. Vi har inte haft tid med något trädgårdsarbete där men jag tog i alla fall av lavendelblommornas stammar från i höstas...
Kjell har precis kommit in och tappar upp ett bad med örtbubbel så det luktar SPA i hela huset. Härlig. Som en liten semester. Baden tar han ofta. Det SPArar kroppen!

Det har varit trevligt i trädgården. Caféet har haft många besökare men ändå har det inte varit stressigt. Annicka har bakat Valrhonachokladkakan med tryffel för fösta gången och den blev populär! Birgittas gubbaröra på danskt grovbröd blev riktigt bra. Och Stina som jobbat här de tidigare två åren också var tillbaka, skapade örtoljan som första året, undrade var den andra sopborsten tagit vägen och smälte helt enkelt lätt in.
På tal om ingenting kan jag berätta att det är vi, jag och Kjell som hela tiden drivit trädgårdscaféet. Det har aldrig varit utarrenderat. Jag bakar också en hel del, ibland jobbar jag hela dagar men jag har jättebra personal till hjälp. Vi har en plantskola och en hel del administrativt arbete också. Antagligen var det det faktum att Johanna Karlmark som drev Johannas Skafferi i Kåseberga, hjälpte oss att dra igång hela caféverksamheten med sin man Fredrik. Hon var anställd hos oss första sommaren, 2006, och hjälpte oss att utforma hela projektet. Att hon sedan skulle återgå till att arbeta med sin Fredrik var klart. Dessutom fick hon efter sin sejour i vårt café sin lille Theo! Nu driver de restaurangen på Ystad Golfklubb och catering parallellt.

Många nya människor och välkända 'gamla' har dykt upp idag.
En del unga par som just köpt hus. De vill lära sig och verkar mer nyfikna på vad de kan göra av sitt yttre rum än att bara bli bekymrade och stensätta alltihop.
De ser för sig hur växter ska klättra på tråkiga väggar, hur plantor ska bära frukt, hur det ska blomma lite här och där i sol och i skugga. Ett äventyr! Det tycker jag är rätt inställning. De kommer att få det roligt - för de vill lära också. Ett projekt de gör tillsammans.
En dam ville ha höstanemeoner, men kom tillbaka och sa att hon tyckte de var för små. Men det ju vår nu!

I tisdags var jag på kick-off med Culinarias medlemmar, det är vi som gör Matrundan, ett slags alternativ till Konstrundan. Vi var på eva thuressons allé vid Svinaberga. Hon stavar med små bokstäver. Jag vet inte om det är ett sätt att vara ödmjuk. Det behöver hon inte, för hon och hennes medhjälpare lagar verkligen härlig mat!
Ja, nu gäller det att organisera sig. Det ska stå informationstält i Ystad, Simrishamn och Tomelilla under hela matrundan. De ska bemannas av oss företagare som är med och våra stödpersoner Anna Maris hennes medarbetare i projektet. Invigningen kommer att ske klockan 10 i Ystad, 11 i Tomelilla och 12 i Simrishamn. Vi kommer att ha invigning här i trädgården klockan 13.00 med ingen mindre än Gunnel Carlsson och Inger Nilsson. Gunnel är ju aktiv trädgårdsjournalist efter sina år med TV:s Gröna Rum. Ingar är journalist och författare med ett stort engagemang för mat, grönsaker, trädgård. Hon har skrivit boken 'Rabarber' med skrönor, fakta och massor av goda recept, den är prisbelönad av gastronomiska akademien och tävlar nu internationellt. Boken finns att köpa under festivalen. Ingar kommer att hålla föredrag i trädgården varje dag klockan 14. Då kan åhörande även fika både salt och sött på rabarbertema.
I vårt cafée provbakas det hela tiden för att vi ska hitta de godaste rabarberrecepten. Idag gjorde Annika en underbar rabarberkaka med mandelmassa, knaprig och mjuk, söt och syrlig!
Nog kan det behövas mer ljus på Ystad-Österlenregionen, denna härliga plats: När jag t.ex skriver namnet Simrishamn får jag ett rött streck under; när jag tittar på vad som föreslås som riktig stavning står följande: Grisslehamn, Kristinehamn och Oskarshamn!
Nu hör jag valrossen komma upp ur badet! Så nu ska jag laga något gott. Lite åt tapashållet. Plock med smak med enkla råvaror. Mina favorit just nu är de spröda skotten på grönkålen med god ekologisk olivolja, basilika från växthuset, flingsalt...mm.
Ha det bra!
Önskar Lena Drameus-Åberg

lördag 19 april 2008

Vårlördagkväll

Klockan är 18.30 och solen skiner fortfarande för fullt. Det blåser bara en mild bris. Så skönt.
Det har varit en härlig dag med många positiva människor.
Folk börjar vakna ur sina vinteriden.
Farbröder som köper sättpotatis, flera små påsar med olika gamla eller ovanliga sorter. Och så persilja och en malörtsplanta.
Unga tjejer som köper pelargoner. Eller unga tjejer och killar som köper sättpotatis och farbröder som letar reda på sin favoritpelargon, en röd med färg på bladen...
Kompisar på utflykt som plockar plocksallatsplantor, basilika och vitlök.
Många kvinnor som köper tomatplantor, tydligen har de värme i sina växthus.
Jag jobbar några timmar i caféet för Annika ska på födelsedagskalas.
Då träffar jag samma människor igen. Först hungriga, sedan mätta. Som skyndar sig in för att handla med några bullar eller kakbitar. Eller som sitter länge och läser plantlistan, som just blivit klar.
Det är ett härligt jobb att få göra människor glada. Även om det är många och långa dagar.
Ikväll blir det varsin biff till Kjell och mig, det är ju ändå lördag. Med hans egen potatis bakad i halvor. Och så tänkte jag göra en, tja vad ska man kalla det, mousse eller röra till. Mos kanske på svenska. Några kokta jordärtskockor ska jag skala och mosa med lite god olivolja, flingsalt och klippt nyplockad spansk körvel. Hade tänkt ta fransk dragon men den har inte kommit så långt än, så det vore grymt! Ja, och så lite vitlöksblast! Mmm.
Det starkaste minnet utöver människorna och fåglarna och det klara luften är ändå att grönsaksplantorna är på gång. Då är det på riktigt!
- Det är så man blir alldeles andäktig, sa Carina igår när hon plockade fram plantorna på borden.
Och hon sa det på sin oefterhärmliga Borås-dialekt.
- Det är så man ryser!

Ha det bra!
önskar
Lena Drameus-Åberg

torsdag 10 april 2008

Plantlistan på G

Nu är plantlistan inlämnad till tryckeriet och inlagd på hemsidan. Skönt!
Medan jag höll på med det sista på manuset igår, tittade Kjell på mig och sa:
- Det är lite grann som att föda va?
Mm.
Plantlistan har så många uppgifter, som helst ska vara rätt. Jag kollar alla perenner i bänkarna. Har en sort flyttats, saknar en annan etiketter? Vore det inte bättre att porslinsveronikan kom till 500-området bland andra allround-perenner än att stå på 700-området med växter för sol och torka?
Varje år försöker vi få det hela mer begripligt. Vi har ett stort sortiment...
Man vill få med en massa men måste ändå lämna en del.
Som tur är händer det en del med ens egen syn på saker och ting.
Förr såg jag mest de växter vi saknade.
Nu är jag faktiskt riktigt nöjd med sortimentet. Man kan ju inte ha allt.
Överallt i plantskolan planteras det. Sommarblommor och grönsaksplantor behöver skolas och sedan komma i kruka. Många sorter är det. Kjell sitter i Röda huset på sin provisoriska arbetsplats och krukar tomatplantor.
Kommer du ihåg förra våren? Då var det sommar nu i april!
Sen blev det inte så mycket sommar... Kanske denna snåla våren betyder att vi får en fin säsong, hoppas!

Ha det bra!
Lena Drameus-Åberg