torsdag 30 oktober 2008

Rea på buskar, träd, frukt, klätterväxter.

Imorgon fredagen den 31/10 startar vi rea 50 % på alla buskar, träd, frukt, klätterväxter!


Vi har bla:
  • Buxbum
  • Kornell
  • Benved
  • Syren
  • Perovskia
  • Järnek
  • Bambu
  • Äppel träd
  • Plommon träd
  • Päron träd
  • Blåbär
  • Valnöts träd
  • Äkta kastanj
  • Små träd
  • Klematis
  • Kaprifol

Glöm inte att det är sista helgen som cafeet har öppet för denna säsongen, Lör o Sön 11-16

Vi har såklart massa andra höstblommor, till ordinarie priser som ljung, silverek, kryddväxter, perenner, pion rötter och tvååringar som tusensköna, nattljus, gyllenlack.


lördag 11 oktober 2008

Godaste soppan jag smakat!!!



Idag gick jag till Cafét (Madde som jobbar i trädgården) Ville ha den goda soppan som Lena gör, alla grönsaker på bilden kommer från Kjells odling och tomatsoppan är den godaste soppan jag ätit, har smakat många som Lena gjort innan och hon är jätteduktig på att laga mat, men denna soppan kommer man drömma om =)


Skall försöka att lägga upp lite mer bilder från trädgården nästa vecka vi har öppet alla dagar i trädgården och Cafét har öppet på helgerna!


Höll på att glömma en sak, jag har ju tagit foto på Pampasgräset som vi har i visningsträdgården jag fick en chock när jag såg hur stort och pampigt det blivit, det var ca 1,5 år sedan de planterades och nu är det ca 2 m högt, vi säljer små plantor av Pampasgräset och jag har själv köpt 2 st så hoppas mina är lika stora om 1,5 år =)

Gräset vill stå ganska skyddat läge, och gärna soligt blir ca 2,5 m högt!




torsdag 2 oktober 2008

Glöd i höst

Ena stunden är allt grått och storm, så plötsligt lyser det upp så man nästan bländas.
Växtligheten i sol, höstfärger på löven och blommor som inte ger sig än på länge!
Trädgård och natur med livet som insats. Det gäller att göra det bästa av tiden eller 'man har inte roligare än man gör sig'. Det står redan i bibeln 'se på blommorna på marken - inte oroar de sig för morgondagen'. Kanske kan vi få inspiration att leva lite intensivare utan att oroa oss, trots att kyla och blåst gör sitt bästa för att få oss att bara vilja söka skydd.
Många perenner står i sitt flor men tänk ändå på våren och plantera lökar, vitlökar, buskar, träd, för frukt och bär och härlig blomning. Vi har fina stora barrotade pioner nu i oktober från 70:-!
Idag tog maken och jag oss en lyxig ledig stund, efter att ha lämnat månadens räkenskaper till revisorn, och åkte på lilla Österlenturen. Det blev ny tröja i Simrishamn, den Kjell hade var full av färg och mög som inte går att tvätta bort, innan vi kunde äta lunch med äggakaga, lingon och bacon, med tända ljus på pizzeria Cimbris och franska gamla schlagers i högtalarna. En riktig resa, som fortsatte när vi tog den lite längre men vackra vägen tillbaka via kustens Brantevik, Skillinge osv. Tittade in till vännerna Sanna och Anders. Vilken lyx när man tänker på arbete mesta tiden. Satt ner en stund mitt i deras verksamhet och otroligt vackra trädgård. Sedan lagom hemma till eftermiddagsfikat!
Nu pågår arbetet med att presentera Årets Perenn 2009. Det är få, dvs. Perennagruppens medlemmar som röstat fram den, som vet vilken växt det blir. Årets Perenn ska vara en tålig, vacker och odlingsvärd perenn som vi vill lyfta fram. Marie , perennodlare på Säve Perenner utanför Göteborg, och jag planerar för presentationen för pressen på Tulpanens Hus i Huddinge 11 november. Jag kommer hem mitt i natten men lovar att skriva här den 12:te, vilken hemlig växt det blev. Just nu har jag tittat på 63 spännande bilder som Marie tagit. En ska vara på affischen. Allt sånt här kräver mycket arbete i kulisserna.
För övrigt har sommaren varit fin med många trevliga människor. En riktigt rolig episod var när klädföretaget Jackpot fotograferade 2009 års kollektion under en vecka i juni. 12 personer som åt riktigt mycket av det vi lagade i caféet till dem! 'Nu måste jag sluta att arbeta här annars blir jag av med jobbet' sa en av modellerna. Men det var mest grönsaker vi serverade och så lite kakor... Sena kvällar kunde man se söta flickor köra rullebör/skottkärra runt om i trädgården eller vandra i högt gräs i förmiddagsljus med mjuk musik ur uppmonterade högtalare. Det ska bli spännande att se katalogen nästa vår.
Vi har varit i Göteborg ett par gånger och tittat på den fantastiska trädgårdssatsningen där. Hoppas ni också varit det! Jag var dessutom på Bok- och biblioteksmässan förra veckan. Underbar upplevelse, känns som jag varit på en jordenruntresa efter tre härliga seminarier med indiska kvinnliga berättare 30, 62 och 82 år gamla. Och böcker, böcker, människor, röster härligt. Dessutom har jag snart en färdig roman som jag behöver hitta förlag till. Inga mord, Skönlittertur ska det vara. Sedan 2000 har jag haft som passion/hobby att skriva om sånt jag själv skulle vilja läsa. Mer om det en annan gång.
Igår var Kjell i Jönköping på Elmia Trädgårdsmässa, var på perennegruppens höstmöte, träffade kollegor och fick idéer. Det räcker med att en får mer av det!
Imorgon fredag skördar Kjell som vanligt grönsaker av alla de slag och jag börjar förbereda för helgöppet i vårt café mellan 11-16 lördag och söndag. Öppet t.o.m. Allhelgonahelgen, den första helgen i november.
På lördag 4 oktober är det dessutom Kanelbullens Dag! Då bakar vi extra många men även några av våra omtyckta kardemummabuller. Välkomna!
Ha det bra, blås inte bort, värm varandra och njut av att tiderna förändras!
Lena