lördag 26 april 2008

Man kan ju undra om jag inte har något liv...
Nu är det lördagkväll igen och jag har ork och lust att skriva lite om vad som hänt sedan sist... en lördagkväll. Vi slutar lite tidigare, så det blir bonustid. Jag var på tur med hunden, Olga, och tittade till Farfars hus, som ska visas för försäljning imorgon. Vi har inte haft tid med något trädgårdsarbete där men jag tog i alla fall av lavendelblommornas stammar från i höstas...
Kjell har precis kommit in och tappar upp ett bad med örtbubbel så det luktar SPA i hela huset. Härlig. Som en liten semester. Baden tar han ofta. Det SPArar kroppen!

Det har varit trevligt i trädgården. Caféet har haft många besökare men ändå har det inte varit stressigt. Annicka har bakat Valrhonachokladkakan med tryffel för fösta gången och den blev populär! Birgittas gubbaröra på danskt grovbröd blev riktigt bra. Och Stina som jobbat här de tidigare två åren också var tillbaka, skapade örtoljan som första året, undrade var den andra sopborsten tagit vägen och smälte helt enkelt lätt in.
På tal om ingenting kan jag berätta att det är vi, jag och Kjell som hela tiden drivit trädgårdscaféet. Det har aldrig varit utarrenderat. Jag bakar också en hel del, ibland jobbar jag hela dagar men jag har jättebra personal till hjälp. Vi har en plantskola och en hel del administrativt arbete också. Antagligen var det det faktum att Johanna Karlmark som drev Johannas Skafferi i Kåseberga, hjälpte oss att dra igång hela caféverksamheten med sin man Fredrik. Hon var anställd hos oss första sommaren, 2006, och hjälpte oss att utforma hela projektet. Att hon sedan skulle återgå till att arbeta med sin Fredrik var klart. Dessutom fick hon efter sin sejour i vårt café sin lille Theo! Nu driver de restaurangen på Ystad Golfklubb och catering parallellt.

Många nya människor och välkända 'gamla' har dykt upp idag.
En del unga par som just köpt hus. De vill lära sig och verkar mer nyfikna på vad de kan göra av sitt yttre rum än att bara bli bekymrade och stensätta alltihop.
De ser för sig hur växter ska klättra på tråkiga väggar, hur plantor ska bära frukt, hur det ska blomma lite här och där i sol och i skugga. Ett äventyr! Det tycker jag är rätt inställning. De kommer att få det roligt - för de vill lära också. Ett projekt de gör tillsammans.
En dam ville ha höstanemeoner, men kom tillbaka och sa att hon tyckte de var för små. Men det ju vår nu!

I tisdags var jag på kick-off med Culinarias medlemmar, det är vi som gör Matrundan, ett slags alternativ till Konstrundan. Vi var på eva thuressons allé vid Svinaberga. Hon stavar med små bokstäver. Jag vet inte om det är ett sätt att vara ödmjuk. Det behöver hon inte, för hon och hennes medhjälpare lagar verkligen härlig mat!
Ja, nu gäller det att organisera sig. Det ska stå informationstält i Ystad, Simrishamn och Tomelilla under hela matrundan. De ska bemannas av oss företagare som är med och våra stödpersoner Anna Maris hennes medarbetare i projektet. Invigningen kommer att ske klockan 10 i Ystad, 11 i Tomelilla och 12 i Simrishamn. Vi kommer att ha invigning här i trädgården klockan 13.00 med ingen mindre än Gunnel Carlsson och Inger Nilsson. Gunnel är ju aktiv trädgårdsjournalist efter sina år med TV:s Gröna Rum. Ingar är journalist och författare med ett stort engagemang för mat, grönsaker, trädgård. Hon har skrivit boken 'Rabarber' med skrönor, fakta och massor av goda recept, den är prisbelönad av gastronomiska akademien och tävlar nu internationellt. Boken finns att köpa under festivalen. Ingar kommer att hålla föredrag i trädgården varje dag klockan 14. Då kan åhörande även fika både salt och sött på rabarbertema.
I vårt cafée provbakas det hela tiden för att vi ska hitta de godaste rabarberrecepten. Idag gjorde Annika en underbar rabarberkaka med mandelmassa, knaprig och mjuk, söt och syrlig!
Nog kan det behövas mer ljus på Ystad-Österlenregionen, denna härliga plats: När jag t.ex skriver namnet Simrishamn får jag ett rött streck under; när jag tittar på vad som föreslås som riktig stavning står följande: Grisslehamn, Kristinehamn och Oskarshamn!
Nu hör jag valrossen komma upp ur badet! Så nu ska jag laga något gott. Lite åt tapashållet. Plock med smak med enkla råvaror. Mina favorit just nu är de spröda skotten på grönkålen med god ekologisk olivolja, basilika från växthuset, flingsalt...mm.
Ha det bra!
Önskar Lena Drameus-Åberg

Inga kommentarer: